ΥλικΑ
- 1 κιλό πανσέτα ελληνικού μαύρου χοίρου άκοπη
- 150γρ.μέλι θυμαρίσιο
- 1 φιάλη μπύρα
- χυμό από 2 πορτοκάλια
- 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
- 2 δαφνόφυλλα
- 10 κόκκους πιπέρι μαύρο
- 1/3φλυτζ. ελαιόλαδο
- 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά ζάρια
- 1 κεσεδάκι μανιτάρια ολόκληρα
- αλάτι
Εκτέλεση
1.Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι με το χυμό από το πορτοκάλι (να διαλυθεί το μέλι).
2.Βάζουμε σ’ ένα ταψί την πανσέτα μας, περιχύνουμε με το διάλυμα του μελιού, συμπληρώνουμε με τη μπύρα και τα υπόλοιπα υλικά εκτός τα μανιτάρια. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε εκτός ψυγείου για μια ώρα να μαριναριστούν.
3.Έχουμε ανάψει τον φούρνο μας στους 180⁰C. Προσθέτουμε τα μανιτάρια στο ταψί και ανακατεύουμε. Αρχικά έχουμε την πανσέτα μας ανάποδα και ψήνουμε περίπου 20 λεπτά. Έπειτα γυρίζουμε την πανσέτα με το λίπος προς τα πάνω και ψήνουμε περίπου40 λεπτά και κατά διαστήματα με ένα κουτάλι βρέχουμε το πάνω μέρος με το ζουμί από το ταψί.
4.Βγάζουμε από τον φούρνο και βάζουμε την πανσέτα και τα υπόλοιπα υλικά σε μια πιατέλα. Αν η σάλτσα δεν είναι σαν σιρόπι, τη βράζουμε σ’ ένα κατσαρολάκι μέχρι να γίνει.
Νίκος Φωτιάδης