ΥλικΑ
Για την μαρινάδα
- 1 κ.σ. χοντρό αλάτι
- 1/2 κ.σ. μαύρο πιπέρι
- 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 κύβο κότας ή μοσχαριού
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 1 κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
Για τον πουρέ σελινόριζας
- 1 σελινόριζα
- 1 ξερό κρεμμύδι σε κύβους
- 1 lt γάλα
- 1 lt νερό
- 300γρ.βούτυρο
- 1 κ.σ. μέλι
- 1/2σκελίδασκόρδο
- αλάτι
- πιπέρi
Για το μπούτι μαύρου χοίρου
- 1,5-2 κιλά μπούτι μαύρου χοίρου
- 2κ.σ.μουστάρδα
- 4κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 500mL μαύρη μπύρα
- 1 κούπα μέλι
Για τα λαχανάκια Βρυξελλών με αμύγδαλα
- 500γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
- 80γρ. φιλέ αμύγδαλο
- 50γρ. βούτυρο
- 5 φέτες καπνιστή πανσέτα μαύρου χοίρου
- 50γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 140°C στον αέρα.
Για την μαρινάδα
1.Σε ένα multi χτυπάμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα αφήνουμε στην άκρη.
Για το μπούτι μαύρου χοίρου
- χαράζουμε το κρέας, βάζουμε τη μουστάρδα ώστε να απλωθεί παντού, μετά ρίχνουμε την ξερή μαρινάδα και απλώνουμε ομοιόμορφα στο κρέας.
- Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει, ρίχνουμε ελαιόλαδο και το κρέας και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ώστε να πάρει χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το προσθέτουμε σε μία γάστρα μαζί με τη μαύρη μπύρα και το μέλι. Τελευταίο προσθέτουμε το μπούτι.
- Κλείνουμε τη γάστρα με καπάκι και ψήνουμε στο φούρνο για 4 ώρες.
Για τον πουρέ σελινόριζας
- Καθαρίζουμε τη σελινόριζα, αφαιρώντας τη φλούδα της με μαχαίρι, και την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη σελινόριζα, το κρεμμύδι (κομμένο σε κύβους), το γάλα, αλάτι, πιπέρι, κλείνουμε και αφήνουμε γύρω στα 30 λεπτά να βράσει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει.
- Όταν μαλακώσει, σουρώνουμε καλά τη σελινόριζα και τη χτυπάμε στο multi.
- Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε το μέλι, το βούτυρο (σε δόσεις), αλάτι και πιπέρι.
Για τα λαχανάκια Βρυξελλών με αμύγδαλα
- Βράζουμε σε μια κατσαρόλα αλατισμένο νερό.
- Ρίχνουμε τα λαχανάκια, τα βράζουμε για 5 λεπτά και τα σουρώνουμε.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα λαχανάκια και την ψιλοκομμένη πανσέτα μαύρου χοίρου.
- Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα αμύγδαλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο και τον χυμό πορτοκαλιού. Εκτός φωτιάς, ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα.
Άκης Πετρετζίκης