Υλικά
Υλικά για το καπνιστό ρολό
- 1 καπνιστό ρολό μαύρου χοίρου
- 20 mL ελαιόλαδο
- 50 mL κόκκινο κρασί
- 200-250 mL ζωμό λαχανικών
- 4 κ.σ. μέλι
- χυμό από 1 ρόδι
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κλωναράκια θυμάρι
Υλικά για ριζότο
- 600 γρ. ρύζι Αρμπόριο
- 4 λουκάνικα μαύρου χοίρου με μανιτάρια & άρωμα τρούφας κομμένα σε κύβους
- ½ κρεμμύδι
- ½ φύλλο δάφνης
- 50 mL λευκό κρασί
- 1.800 mL ζωμό λαχανικών
- 200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 120 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
- 10 κάστανα (καθαρισμένα)
- 150 γρ. αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, σταφίδες, σύκα, δαμάσκηνα)
- αλάτι
- φρέσκο πιπέρι
- 1 κ.γ. μαϊντανό
- 1 κλωναράκι θυμάρι
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Εκτέλεση ρολού
1.Αφαιρούμε το δίχτυ από το ρολό.
2.Βάζουμε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
3.Προσθέτουμε το ρολό, το θυμάρι, το βούτυρο και σοτάρουμε.
4.Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
5.Προσθέτουμε το ζωμό.
6.Βάζουμε το ρολό με τα υγρά του στη γάστρα.
7.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά.
8.Σε ένα μπολάκι βάζουμε το μέλι με το χυμό ροδιού και τα ανακατεύουμε.
9.Εφόσον ψηθεί το ρολό, βάζουμε τα υγρά του σε ένα κατσαρολάκι, να πάρουν μία βράση και τα δένουμε με ρου για να κάνουμε τη σάλτσα.
10.Αλείφουμε το ρολό με το μείγμα μελιού-μουστάρδας και ψήνουμε στους 200°C για 12-15 λεπτά χωρίς το καπάκι.
Το ρολό μας είναι έτοιμο
Εκτέλεση ριζότου
1.Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
2.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
3.Μόλις πάρει ελαφρύ χρυσαφί χρώμα, βάζουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε ελαφρώς.
4.Σβήνουμε με το μισό κρασί, βάζουμε το φύλλο δάφνης και το μισό ζωμό λαχανικών.
5.Ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα ώσπου να πιεί τα υγρά του.
6.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λουκάνικα μαύρου χοίρου και τα κάστανα.
7.Σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί.
8.Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα, κομμένα σε ζαράκι και προσθέτουμε σταδιακά τον υπόλοιπο ζωμό ώστε να τον απορροφήσει σιγά σιγά και αλατοπιπερώνουμε.
9.Εφόσον έχει απορροφήσει το ρύζι τον περισσότερο ζωμό, βάζουμε τα αρωματικά και αφαιρούμε από το μάτι την κατσαρόλα.
10.Βάζουμε το βούτυρο σε κομματάκια και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά ώσπου να δέσει το ριζότο.
Στήσιμο πιάτου
Σε ένα πιάτο βάζουμε το ριζότο στο κέντρο, από πάνω 3 φέτες ρολό, τη σάλτσα και ρίχνουμε σπόρια ροδιού.
Δερμίσης Δημήτρης
Μέλος Chef’s Club Of Greece