Το στιφάδο με τα 13 συστατικά
Συνταγή από Κώστα Μ.
«Αποτελείται από 13 συστατικά και το κύριο συστατικό, το κρέας, μπορεί να είναι αγριογούρουνο ή άλλο κυνήγι, μοσχάρι ή κουνέλι. Η συνταγή είναι του Κώστα Μ., εξαιρετικού μάγειρα, και εμείς δοκιμάσαμε την εκτέλεση του chef Makis …. με αγριογούρουνο 4 κιλών κυνηγημένο στο Μαίναλο.»
Υλικά
1 κιλό κρέας
2 κιλά μικρά κρεμμυδάκια
1 κούπα ελαιόλαδο
7 σκελίδες σκόρδο
12 κόκκοι μπάχαρι
15 κόκκοι μαύρο πιπέρι
2 κ.γ. αλάτι
6 καρφάκια γαρύφαλλα
1 ξυλαράκι κανέλα
4 φύλλα δάφνη
1 κ.σ. πελτές
1 ποτήρι του κρασιού ξύδι
1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας και αν είναι αγριογούρουνο ή κυνήγι το μαρινάρουμε σε κόκκινο κρασί από το προηγούμενο βράδυ τοποθετώντας το σε κλειστό γυάλινο μπολ στο ψυγείο.
Σοτάρουμε σταδιακά το κρέας στο ελαιόλαδο, το αφαιρούμε, και κατόπιν συνεχίζουμε με τα κρεμμύδια.
Σε καθαρή κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τοποθετούμε το κρέας σε μια στρώση. Από πάνω τοποθετούμε σε ένα τούλι δεμένα όλα τα μπαχαρικά και τη δάφνη και σε δεύτερη στρώση τοποθετούμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια. Ρίχνουμε το ξύδι και τον πελτέ με το αλάτι διαλυμένα στο κρασί.
Μόλις πάρει βράση σκεπάζουμε το σκεύος μας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 ώρες σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ενδιάμεσα, σε τακτά χρονικά διαστήματα κουνάμε το σκεύος για να αναδευτεί το φαγητό.
TIP: Αν μαρινάρουμε το κυνήγι στο κρασί μαγειρεύουμε προσθέτοντας μόνο ξύδι ή το αντίθετο
Συνταγή από DemiDeli