Καπνιστό ρολό με χριστουγεννιάτικο ριζότο, λουκάνικο μαύρου χοίρου, αποξηραμένα φρούτα, κάστανα & φρέσκα αρωματικά βότανα
Συνταγή από Φάρμα Φωτιάδη
Καπνιστό ρολό της επιλογής σας, συνοδευόμενο με χριστουγεννιάτικο ριζότο, λουκάνικο μαύρου χοίρου, αποξηραμένα φρούτα, κάστανα & φρέσκα αρωματικά βότανα.
Υλικά για 6 άτομα
Υλικά
Για το καπνιστό ρολό
1 καπνιστό ρολό της επιλογής σας
20 mL εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
50 mL κόκκινο κρασί
200-250 mL ζωμό λαχανικών
4 κ.σ. μέλι
χυμό από 1 ρόδι
2 κ.σ. βούτυρο
2 κλωναράκια θυμάρι
Για το ριζότο
600 γρ. ρύζι Αρμπόριο
320 γρ. λουκάνικα μαύρου χοίρου με μανιτάρια & άρωμα τρούφας κομμένα σε κύβους
½ κρεμμύδι
½ φύλλο δάφνης
50 mL λευκό κρασί
1.800 mL ζωμός λαχανικών
200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
120 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
10 κάστανα (καθαρισμένα)
150 γρ. αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, σταφίδες, σύκα, δαμάσκηνα)
aλάτι, φρέσκο πιπέρι
1 κ.γ. μαϊντανός
1 κλωναράκι θυμάρι
εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Εκτέλεση ρολό αγριόχοιρου
1. Αφαιρούμε το δίχτυ από το ρολό.
2. Βάζουμε ένα τηγάνι με λίγο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
3. Προσθέτουμε το ρολό, το θυμάρι, το βούτυρό & σοτάρουμε.
4. Σβήνουμε με το κρασί & αφήνουμε να εξατμιστεί.
5. Προσθέτουμε τον ζωμό.
6. Βάζουμε το ρολό με τα υγρά του στην γάστρα.
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180°C για 45’-50’.
8. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το μέλι με τον χυμό ροδιού & τα ανακατεύουμε.
9. Εφόσον ψηθεί το ρόλο, βάζουμε τα υγρά του σε ένα κατσαρολάκι, να πάρουν μία βράση & τα δένουμε με ρου για να κάνουμε την σάλτσα.
10. Αλείφουμε το ρόλο με το μίγμα μελιού-μουστάρδας & ψήνουμε στους 200°C για 12’-15’ χωρίς το καπάκι.
Το ρολό μας είναι έτοιμο.
Εκτέλεση για ριζότο
1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
2. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο & σοτάρουμε το κρεμμύδι.
3. Μόλις πάρει ελαφρύ χρυσαφί χρώμα, βάζουμε το ρύζι & το ανακατεύουμε ελαφρώς .
4. Σβήνουμε με το μισό κρασί, βάζουμε το φύλλο δάφνης & τον μισό ζωμό λαχανικών.
5. Ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα ώσπου να πιεί τα υγρά του.
6. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο & σοτάρουμε τα λουκάνικα μαύρου χοίρου & τα κάστανα.
7. Σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί.
8. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα, κομμένα σε ζαράκι & προσθέτουμε σταδιακά τον υπόλοιπο ζωμό ώστε να τον απορροφήσει σιγά σιγά και αλατοπιπερώνουμε.
9. Εφόσον έχει απορροφήσει το ρύζι τον περισσότερο ζωμό, βάζουμε τα αρωματικά & αφαιρούμε από το μάτι την κατσαρόλα.
10. Βάζουμε το βούτυρο σε κομματάκια & την τριμμένη παρμεζάνα & ανακατεύουμε καλά ώσπου να δέσει το ριζότο.
Στήσιμο πιάτου
Σε ένα πιάτο βάζουμε το ριζότο το κέντρο από πάνω 3 φέτες ρολό, την σάλτσα & ρίχνουμε σπόρια ροδιού.
Συνταγή από Φάρμα Φωτιάδη