Μαυρος Χοιρος

Η οικογένεια Φωτιάδη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κτηνοτροφία, εδώ και έναν αιώνα. Από το 1925, πρόσφυγας, ο προπάππους Φωτιάδης ξεκίνησε την εκτροφή Μαύρων ελληνικών χοίρων, έτσι η αγάπη για τη γη και το πάθος για τη χοιροτροφία κληρονομήθηκαν από γενιά σε γενιά.

Ο μαύρος χοίρος είναι αρχαίος κάτοικος της Μεσογείου. Εξημερωμένη φυλή και όχι αγριόχοιρος παρ’ ότι έχει ομοιότητες με αυτόν στην εμφάνιση, αποτελεί είδος προς εξαφάνιση, μαζί με άλλες αυτόχθονες φυλές ζώων.

Τα ίχνη της φυλής του στον ελλαδικό χώρο φτάνουν μέχρι το 5.500 π.Χ. σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, οστά από οικόσιτο μαύρο χοίρο, όπου βρέθηκαν σε οικισμό στους Σιταγρούς Δράμας. Πιθανολογείται δε ότι είναι το πρώτο εκτρεφόμενο γουρούνι της Ευρώπης. Πράγμα το οποίο εντυπωσίασε την Φάρμα Φωτιάδη  και θεώρησε καθήκον της να ασχοληθεί και πάλι με το εθνικό μας χοίρο.

Η εκτροφή των μαύρων χοίρων Ολύμπου είναι ημιεκτατική, καθώς τα ζώα από τον 5ο μήνα της ζωής τους μέχρι τον 11ο αναπτύσσονται ελευθέρα σε ορεινό βοσκότοπο 300 στρεμμάτων. Αυτό τα διαφοροποιεί σημαντικά από την συμβατική εντατική χοιροτροφία. Ενώ ένα συμβατικό γουρούνι γεννά 12-14 γουρουνάκια,  ο ελληνικός μαύρος χοίρος γεννά μόλις 7. Σε αντίθεση δε με το συμβατικό γουρούνι που αξιοποιείται σε ηλικία 5 μηνών με βάρος 110 κιλών, ο μαύρος χοίρος σε ηλικία 11 μηνών με βάρος 100 κιλά.

Η ιστορία και το μεράκι για διαφοροποίηση του προϊόντος έδωσαν άλλη μια καινοτομία στο κρέας του μαύρου χοίρου Ολύμπου, εντάσσοντας στην διατροφή του τον εθνικό μας καρπό, την ελιά. Η διατροφή με την ελιά δίνει προστιθέμενη αξία στο κρέας τόσο στη γεύση, γιατί η ελιά έχει έντονα αρώματα, όσο και στη διατροφική του αξία. Μετά από αναλύσεις διαπιστώθηκε η ιδιαίτερα αυξημένη περιεκτικότητα του σε ω3 ω6 λιπαρά.  Ενώ το συμβατικό γουρούνι έχει 0,08 ω3 ω6, ο μαύρος χοίρος ταϊσμένος με ελιά έχει 4,58.  Έχει επίσης περισσότερη πρωτεΐνη και σίδηρο και λιγότερο ενδομυϊκό λίπος, δηλαδή βλέπουμε ότι δημιουργεί ένα κρέας με υψηλή διατροφική αξία.

Η Φάρμα Φωτιάδη κατοχύρωσε με ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη μέθοδο διατροφής με ελιά, από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας το 2014 και κατέθεσε αίτηση για παγκόσμια ευρεσιτεχνία το 2015.

Το κρέας του Μαύρου χοίρου εκτρεφόμενο με καρπό ελιάς απέσπασε άριστες αξιολογήσεις από 28 διακεκριμένους γευσιγνώστες και ειδικούς επιστήμονες. Εκτίμησαν τα μυστικά, την εμφάνιση, τη γεύση και τα αρώματα του εκλεκτού κρέατος. Οι υψηλές βαθμολογίες φημισμένων επαγγελματιών μεταξύ τριών τυφλών δειγμάτων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Το τρόφιμο ένα από τα στοιχεία που πρέπει να έχει είναι ο μύθος, στον οποίο ο Μαύρος Χοίρος έχει τεράστιο πλεονέκτημα, γιατί είναι ο χοίρος που είχε ο Εύμαιος, ο πιστός χοιροβοσκός του Οδυσσέα. Είναι ο χοίρος που εκτρέφονταν στη Μακεδονία όταν το 334 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος πραγματοποίησε ίσως το μεγαλύτερο σφαγείο της αρχαιότητας με σκοπό να θρέψει τους 50.000 στρατιώτες του για την εκστρατεία στην Ανατολή.

Ο Μαύρος χοίρος Ολύμπου είναι  ένας αυτόχθον θησαυρός που βρίσκεται στην κυτταρική και ιστορική μας μνήμη.

1925. Η οικογένεια Φωτιάδη ερχόμενη από τον Πόντο ασχολείται με την εκτροφή του μαύρου χοίρου.

1996. Η τέταρτη γενιά κτηνοτρόφων της οικογένειας, εγκαταλείπει την εκτροφή Μαύρου Χοίρου και αφιερώνεται στην εκτροφή του αγριόχοιρου.

2010. Η Φάρμα Φωτιάδη συμμετέχει Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Qubic”, πρόγραμμα που αφορά την διάδοση-διάσωση του Μαύρου χοίρου της Μεσογείου. Με εκπρόσωπο της χώρας μας τον Αναγνώστης Αργυρίου, Ερευνητή Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών , Ε.Κ.Ε.Τ.Α. Στο ίδιο πρόγραμμα συμμετείχαν η Ισπανία, Γαλλία, Κορσική, Β. Ιταλία, Σικελία

2011. Με υπόδειξη του Ε.Κ.Ε.Τ.Α. αγοράστηκαν 11 πιστοποιημένες χοιρομητέρες των οποίων των DNA προσομοιάζει με τον αρχαίο Ελληνικό Μαύρο χοίρο και η οικογένεια Φωτιάδη επέστρεψε στην πατροπαράδοτη εκτροφή του μαύρου χοίρου.

 

 

 

2013. Διοργανώνει μια Επιστημονική Διημερίδα για τον Ελληνικό Μαύρο

Χοίρο σε συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο, την Δ/νση των σούπερ Μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και το Συνεταιρισμό Εκτροφέων Μαύρου χοίρου.

2014 Ιανουάριος. Η ελιά γίνεται μέρος της διατροφής του μαύρου μετά από αναζήτηση για την διαφοροποίηση της γεύσης και των χαρακτηριστικών του κρέατος του χοίρου. Ξεκινά πειραματική εκτροφή σε συνεργασία με καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Κου Γιάννενα Ηλία και της Κα Τζήκα Ελένης και του Ε.Κ.Ε.Τ.Α. με τον Δρ. Αναγνώστη Αργυρίου και ολοκληρώνεται σε 5 μήνες.

2014 Μάιος. Γίνεται Οργανοληπτική αξιολόγηση του κρέατος του Μαύρου Χοίρου ειδικής εκτροφής με ελιά, σε σύγκριση με τον μαύρο χοίρο και με απλό χοιρινό. Η αξιολόγηση γίνεται με την επίβλεψη του καθηγητού του Α.Π.Θ. Αμβροσιάδη Ιωάννη και του Ε.Κ.Ε.Τ.Α. Αργυρίου Αναγνώστη στην οποία συμμετείχαν 28 ειδικευμένοι σεφ, γευσιγνώστες και συγγραφείς σε έντυπα τροφίμων. Τα αποτελέσματα ήτανε εξαιρετικά ,μεταξύ τριών <<τυφλών>> δειγμάτων ξεχώρισε το κρέας του μαύρου χοίρου ειδικής εκτροφής με ελιά.

2014 Αύγουστος. Σε ειδική ανάλυση στο Ε.Κ.Ε.Τ.Α διαπιστώνεται ύπαρξη Ω3-Ω6 λιπαρών στο λίπος του Μαύρου Χοίρου ειδικής εκτροφής 58 φορές περισσότερο από το συμβατικό χοιρινό.

2014 Νοέμβριος. Κατατέθηκε στο Ο.Β.Ι. πατέντα για την ειδική εκτροφή με ελιά.

2015. Κατάθεση αίτησης για παγκόσμια ευρεσιτεχνία της μεθόδου διατροφής με ελιά.