2016 Hellenic excellence Gastronomic Culture

Συμμετοχή της εταιρείας μας στην εκδώλωση Hellenic excellence gastronomic culture στο Beringen του Βελγίου

Περιγραφή

Ακολουθεί άρθρο απο το δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Εκδήλωση που αναδεικνύει την συνεργασία ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων και Βέλγων μεταποιητών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016 με τίτλο “Hellenic Excellence Gastronomic Culture” στο Beringen του Βελγίου για την παρουσίαση και προώθηση υψηλής ποιότητας ελληνικών προϊόντων στη βελγική αγορά.

To “Hellenic Excellence Gastronomic Culture”, που ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πραγματοποιήθηκε σε ειδικά προετοιμασμένο χώρο της μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων χοντρικής πώλησης VAN ZON, τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης, η Ελληνίδα Πρέσβυς στο Βέλγιο, κα. Ελευθερία Γαλαθιανάκη, ο ομογενής βουλευτής της Περιφέρειας Βρυξελλών κ. Χρήστος Δουλκερίδης (Κόμμα Οικολόγων και πρώην Υπουργός Οικισμού και Τουρισμού στο ομόσπονδο κρατίδιο των Βρυξελλών στο Βέλγιο) και ο Πρόεδρος του ομώνυμου Ομίλου, κ. Willy Naessens της εταιρίας Willy Naessens Group, μίας από τις μεγαλύτερες βελγικές επιχειρήσεις στον τομέα των τροφίμων, θυγατρική του οποίου είναι και η αλυσίδα VAN ZON. Παραβρέθηκαν επίσης η επικεφαλής του αγροτικού τομέα στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κα. Ευφροσύνη Μπουσίου, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του βελγο-ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ.κ. Βασίλης Ακριτίδης και Νικόλαος Κορογιαννάκης, αντίστοιχα, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ. Βελγίου, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Βελγίου, Αθηναγόρας, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών της Θεσσαλονίκης, καθηγητής Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου, ο Paul Peeters, Διευθύνων Σύμβουλος της Naessens food production, ο Erik Carmans της εταιρίας Carmans NV (διανομέας προϊόντων), ο Marion Van Zon των super markets Van Zon μέσω των οποίων θα διατίθενται (προς το παρόν) τα προϊόντα και πολλοί ομογενείς.

Τα προϊόντα που προβλήθηκαν ήταν το ποιοτικό κρέας του μαύρου χοίρου, και παραγόμενα από το κρέας αυτό αλλαντικά, το περίφημο αυγοτάραχο και φιλέτα ψαριών, ποιοτικά ρύζια και όσπρια, ζυμαρικά, ελαιόλαδο, τσάι Ολύμπου, οίνοι, βραβευμένη φέτα και μανούρι και μέλι. Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες που συμμετείχαν στην εκδήλωση και παρουσίασαν τα προϊόντα τους ήταν οι ακόλουθες:

  • Φάρμα Φωτιάδη (Μαύρος χοίρος Ολύμπου)
  • Τρικαλινός (Αβγοτάραχο, φιλέτο ψαριών)
  • Φάρμα Βοιωτίας (Χοιρινό κρέας)
  • Αγροτυπ (Ρύζια, όσπρια, σπορέλαια, ζυμαρικά)
  • Olio Greco A.E. (Ελαιόλαδο)
  • ΜελοΔΙΑΣ (Μέλι Ανθέων και Κωνοφόρων)
  • PASTA METAXA (Φρέσκα ζυμαρικά)
  • Κτήμα Αλθαία (Τσάι Ολύμπου)
  • Δρυμώνας Ε.Π.Ε. (Eleon Gi – ελιές)
  • Τυροκομείο Αρβανίτη (Τυριά)

Η υψηλή ποιότητα των προϊόντων παρουσιάστηκαν εκτενώς και εμπεριστατωμένα από τους Βέλγους διοργανωτές και τον κ. Luc Carmans, Πρόεδρο της μεγάλης φλα-μανδικής εταιρείας μεταποίησης και εμπορίας κρεάτων, NV Carmans E. & L..

Κατά το χαιρετισμό ο κ. Μπόλαρης συνεχάρη τόσο τους Έλληνες παραγωγούς, όσο και τις βελγικές επιχειρήσεις για την πρωτοβουλία και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις δυνατότητες των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

Σημείωσε επιπλέον την παρουσία των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές τα τελευταία 4000 χρόνια λόγω της ποιότητάς τους. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα εισαγω-γικά κείμενα της ελληνικής και ευρωπαϊκής γραμματείας την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, στους ανοιχτούς ορίζοντες του ελληνικού πνεύματος, στους θαλασσινούς ορίζοντες που περιγράφει ο Όμηρος. Επισήμανε τις περιγραφές της ελληνικής αγροδιατροφής από τον Όμηρο και τις αναφορές του στο εξαιρετικό ελαιόλαδο, το κρασί, την φέτα και το ποιοτικό κρέας του μαύρου χοίρου. Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε την σταθερή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίζει κάθε προσπάθεια για προώθηση των ποιοτικών προϊόντων μας, που ενσωματώνουν καινοτομίες, πιστοποιούν την ποιότητα και έχουν στρατηγική εξωστρέφειας. Τόνισε ότι η παρούσα εκδήλωση Ελλήνων και Βέλγων επιχειρηματιών και η συνεργασία τους είναι υποδειγματική, άξια προς μίμηση και σε άλλους τομείς, τονίζοντας ότι η σημερνή εκδήλωση θέτει τη βάση μιας μακρόπνοης συνεργασίας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε όλη την ημέρα με γευσιγνωσία των ελληνικών προϊόντων, την οποία προετοίμασαν ομάδα Ελλήνων μαγείρων που προσκλήθηκαν για τον σκοπό αυτό, με μεγάλη προσέλευση από προσκεκλημένους Βέλγους εστιάτορες και ξενοδόχους.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός ξεναγήθηκε από Έλληνα ιερέα στην εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου της Ορθόδοξης Ελληνικής Κοινότητας του Beringen

Πηγή: http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/3665-dt090916