Καραμελωμένο μπούτι μαύρου χοίρου με μπύρα και μπαχαρικά από Akis Petretzikis

ΦΑΡΜΑ ΦΩΤΙΑΔΗ - Αυτόχθονας Ελληνικός Μαύρος Χοίρος Ολύμπου ειδικής εκτροφής με ελιά - FOTIADI'S FARM indigenous greek black pig from mount Olympus special fed with olives - farma fotiadi autoxthonas ellinikos mauros xoiros olimpoy eidikis ektrofis me elia - agrioxoiros - wildboar boar αγριόχοιρος ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι (για τη μαρινάδα)
  • 300 γρ βούτυρο (Για τον πουρέ σελινόριζας )
  • Αλάτι (Για τον πουρέ σελινόριζας )
  • Πιπέρι (Για τον πουρέ σελινόριζας )
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας μαύρο πιπέρι (για τη μαρινάδα)
  • 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα (για τη μαρινάδα)
  • 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη (για τη μαρινάδα)
  • 1 κύβο κότας ή μοσχαριού (για τη μαρινάδα)
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο(για τη μαρινάδα)
  • 1750 γρ χοιρινό μπούτι (Για το μπούτι μαύρου χοίρου )
  • 2 κουτ. σούπας απαλή μουστάρδα (Για το μπούτι μαύρου χοίρου )
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (Για το μπούτι μαύρου χοίρου )
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ή δύο μικρά (Για το μπούτι μαύρου χοίρου )
  • 500 ml μαύρη μπύρα (Για το μπούτι μαύρου χοίρου )
  • 1 κούπα μέλι (Για το μπούτι μαύρου χοίρου)
  • 1 σελινόριζα (Για τον πουρέ σελινόριζας )
  • 1 κουτ. γλυκού τριμμένο μπαχάρι (για τη μαρινάδα)
  • 1 λίτρο γάλα (Για τον πουρέ σελινόριζας )
  • 1 κουτ. σούπας μέλι (Για τον πουρέ σελινόριζας )
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο (Για τον πουρέ σελινόριζας )
  • 500 γρ λαχανάκια Βρυξελλών (Για τα λαχανάκια Βρυξελλών με αμύγδαλα )
  • 50 γρ βούτυρο (Για τα λαχανάκια Βρυξελλών με αμύγδαλα )
  • 5 φέτες καπνιστό μπέικον (Για τα λαχανάκια Βρυξελλών με αμύγδαλα )
  • 50 γρ παρμεζάνα τριμμένη (Για τα λαχανάκια Βρυξελλών με αμύγδαλα )
  • χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι (Για τα λαχανάκια Βρυξελλών με αμύγδαλα )
  • Αλάτι (Για τα λαχανάκια Βρυξελλών με αμύγδαλα )
  • 80 γρ φιλέ αμύγδαλο (Για τα λαχανάκια Βρυξελλών με αμύγδαλα )
  • Πιπέρι (Για τα λαχανάκια Βρυξελλών με αμύγδαλα )
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους (Για τον πουρέ σελινόριζας )
  • 1 λίτρο νερό (Για τον πουρέ σελινόριζας )
  • Ελαιόλαδο (Για τα λαχανάκια Βρυξελλών με αμύγδαλα )

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 140°C στον αέρα. Για την μαρινάδα Σε ένα multi ή σε ένα γουδί, χτυπάμε το χοντρό αλάτι, το τριμμένο μπαχάρι, το μπούκοβο, τον κύβο, την καστανή ζάχαρη, την καπνιστή πάπρικα, το μαύρο πιπέρι, και αφήνουμε στην άκρη Για το κρέας 1. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει.
2. Χαράσσουμε το κρέας και βάζουμε την μουστάρδα φροντίζοντας να απλωθεί παντού.
3. Ρίχνουμε την ξερή μαρινάδα και την απλώνουμε σε όλο το κρέας μας.
4. Βάζουμε στο τηγάνι ελαιόλαδο και το χοιρινό και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ώστε να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές.
5. Σε μία γάστρα προσθέτουμε το κρεμμύδι, αφού πρώτα το κόψουμε σε λεπτές φέτες, μαζί με την μαύρη μπύρα και το μέλι. Τελευταίο προσθέτουμε το μπούτι.
6. Κλείνουμε τη γάστρα με καπάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 4 ώρες.
7. Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τον φούρνο. Για τον πουρέ σελινόριζας 1. Καθαρίζουμε τη σελινόριζα, αφαιρώντας τη φλούδα της με ένα μαχαίρι και την κόβουμε σε μεγάλους κύβους.
2. Τη βάζουμε σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το κομμένο σε κύβους κρεμμύδι, το γάλα, αλάτι, πιπέρι και καλύπτουμε με μεμβράνη.
3. Αφήνουμε να βράσει, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει, για 30 περίπου λεπτά. Μόλις μαλακώσει, σουρώνουμε καλά τη σελινόριζα την χτυπάμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια.
4. Όταν το μίγμα ομογενοποιηθεί , ρίχνουμε μέλι, το βούτυρο σε δόσεις, αλάτι και πιπέρι.
5. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με το χοιρινό μπούτι. Για τα λαχανάκια Βρυξελλών με αμύγδαλα 1. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα αλατισμένο νερό.
2. Ρίχνουμε τα λαχανάκια, τα βράζουμε για 5 λεπτά και μετά τα σουρώνουμε. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα λαχανάκια.
3. Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
4. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα αμύγδαλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο και τον χυμό πορτοκαλιού. Εκτός φωτιάς, ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα.
5. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με το χοιρινό μπούτι. ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 40 λεπτά ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ :4 ώρες

Συνταγή από τον ΑΒ Βασιλόπουλο