Αγριογούρουνο στη γάστρα με δαμάσκηνα και Μαυροδάφνη

Υλικά:

2 κ. σπάλα αγριογούρουνου σε μερίδες
20 κρεμμυδάκια στιφάδου
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
15 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
αλάτι, πιπέρι
200 ml Μαυροδάφνη

Για τη μαρινάδα:
1 κρεμμύδι σε φέτες
2 καρότα σε φετάκια
5-6 σκ. σκόρδο ολόκληρες
1 πορτοκάλι κομμένο σε στρογγυλές φέτες με τη φλούδα
1 κ.γ. γαρύφαλλα
1 ξύλο κανέλας
5-6 κόκκους μπαχάρι
μερικούς κόκκους πιπέρι
500 γρ. Μαυροδάφνη

Παρασκευή:

Βάζουμε σε κατσαρόλα τα κομμάτια του κρέατος και τα σκεπάζουμε με τα υλικά της μαρινάδας.

Αφήνουμε να μαριναριστούν 20-24 ώρες, ανακατεύοντας 4-5 φορές το κρέας.  

Βάζουμε τα δαμάσκηνα να μουλιάσουν στη Μαυροδάφνη για 1 ώρα.

Βγάζουμε από τη μαρινάδα το κρέας και το στεγνώνουμε.

Σουρώνουμε το υγρό και κρατάμε τα άλλα υλικά χωριστά, πετώντας την κανέλα.

Ανάβουμε το φούρνο στους 150ο.

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε μερικές κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμυδάκια, μέχρι ν’ αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. 

Τα κρατάμε χωριστά.

Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και κοκκινίζουμε τα κομμάτια του κρέατος απ’ όλες τις πλευρές. Τα κρατάμε χωριστά.

Προσθέτουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα τα στερεά υλικά της μαρινάδας.

Τα σωτάρουμε ανακατεύοντας με σπάτουλα 2′-3′ και τα σβήνουμε με το υγρό της μαρινάδας.

Αφήνουμε να πάρει δυό βράσεις και να μειωθεί κατά το 1/3 και μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γάστρα.

Προσθέτουμε το κρέας, αλάτι και πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί 3.30′-4 ώρες στους 120ο-130ο.

Μια ώρα πριν τελειώσει προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια.

Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα 20΄ πριν βγάλουμε το φαγητό, όταν έχει πια μαλακώσει τελείως. 

Συνταγή από το Αthinorama